פינוי בינוי הוא חוק שכל בעל דירה עכשווי או עתידי צריך להכיר. החוק משלב זכויות וחובות הנוגעים לבעלי הדירות ולקבלנים האחראים על הפרויקט. היתרונות למהלך מפורטים במאמר פה למטה, וחשוב לדעת מהם.
מהו פינוי בינוי?
חוק פינוי בינוי הוא חוק הנועד להבטיח את חידוש הבניינים בערים בישראל. מטרת החוק היא לחדש את הבנייה, את המראה ואת התשתיות בערים שונות בישראל. אנשי המשרד האחראי יכולים להחליט אילו מקומות צריך או כדאי לפתח, ובאפשרותם לקבל הצעות ככלי לעידוד יזמים שונים האחראים על פרויקטים מסוג זה. האחראים על החידוש העירוני רוצים לוודא את התחדשותן של ערים ושכונות שהתיישנו עם הזמן, ודואגים לתת היתרי פינוי בינוי שגורמים לעלייה בפרויקטים. החוק מפרט את זכויותיהם וחובותיהם של שני הצדדים, הצד של בעלי הדירות בבניין המיועד לפינוי בינוי והצד של היזמים האחראים על התוכנית משלב הרעיון דרך התוכניות ועד סיום הפרויקט.
מה קורה לפני הפינוי?
הצד של היזם
הקבלן או היזם חייב לדאוג לדיירים המפונים לחלופה ראויה למגורים. פינוי הדיירים מביתם מצריך מציאת דירת מגורים אחרת המקובלת עליהם, והחלופה היא על חשבון החברה המפנה. לעיתים החברה מתמודדת עם מצבים מיוחדים שמצריכים ממנה להתייחס בצורה שונה לבעלי דירות שונים. בעלי דירות הדורשים יחס שונה הם אנשים בעלי מוגבלות פיזית או מבוגרים מעל גיל מסוים שתנאי הפינוי שלהם שונים משאר בעלי הדירות. לחצו כאן למידע נוסף על חובות וזכויות הנוגעות לחוק.
הצד בעל הדירה
בעלי הדירות בבניין המיועד לפינוי בינוי צריכים לחתום על הסכם עם החברה האחראית על הפרויקט. הם יכולים לקבל את פרטי ההצעה או לדחות אותה. הסכמה להצעה מחייבת את בעלי הדירה להתפנות ממנה לפתרון הדיור המוצע להם, או למקום אחר, לקראת תהליך הבנייה. לחילופין, הם יכולים לסרב לפרויקט. הסירוב יכול להוביל לסיכונים שונים, לדוגמה סיכונים כלכליים שבאים לידי ביטוי בתשלומים על הנזקים לשאר בעלי הדירות בבניין.
בסופו של דבר, פינוי בינוי הוא עסקה בין מנהלי הפרויקט לבין בעלי הדירות. שני הצדדים צריכים לצאת מרוצים מהעסקה, ולהרוויח ממנה. הקבלן דואג לבעל הדירה, ובעל הדירה נותן לו את הרשות לבנות מחדש ולקטוף את הרווחים.
מהם היתרונות של הבנייה מחדש לצדדים המעורבים?
הרווחים של הקבלן
החברות האחראיות על פרויקט פינוי בינוי גורמות לחידוש האזור, וכך מעלות את שוויו. הפרויקט גורם לשיפור ולחידוש היבטים שונים, כמו תשתיות, פני האזור ומספר הדירות בבניין. העלייה במספר הדירות מאפשרת להם למכור או להשכיר את הדירות שנותרו ריקות, ושייכות לחברה הבונה. נוסף לאלה, ערך הבניין והדירות עולה, וכך הדירות החדשות שוות מחיר גבוה יותר מהמחיר שאותו הם שילמו.
בעלי הדירות מהצד השני
בעלי הדירות מקבלים יתרונות שונים. הקבלן פירק את הדירות הישנות שאותן בעלי הדירות עזבו, והם נכנסים לדירות חדשות ומרווחות יותר. בעלי הדירות מקבלים את ההזדמנות לשפץ ולעצב את הסלון שלהם ואת שאר הבית בצורה רעננה. נוסף לאלה, מנהלי הפרויקט הדואגים לבנייה מאפשרים את המעבר לדירה שבה תשתיות חדשות. הבנייה החדשה יכולה למשוך דיירים חדשים שגורמת לעלייה באוכלוסייה באיזור, וכך עולה הצורך במגוון שירותים, גני ילדים נוספים לדוגמה. יתרון נוסף הוא קבלת פטור ממיסים שונים שאותם משלם היזם, כגון מס שבח ומס רכישה.
היתרונות המפורטים למעלה נוגעים לשני הצדדים. הקבלן שלרשותו דירות נוספות בבניין שבנה יכול למכור או להשכיר את הדירות, ומהצד השני, בעלי הדירות שמקבלים דירות חדשות ופטור ממיסים.
לסיכום
פינוי בינוי נחקק כדי לחדש את פני הערים השונות בישראל. הפרויקט מחייב את הקבלן ובעל הדירה לנקוט צעדים לפני הפינוי, כמו מציאת פתרון דיור לבעלי הדירות והסכמתם לפירוק הבניין ובנייתו מחדש. הבינוי יכול לגרום לעליית הערך של הבניין עצמו ושל אזור המגורים, וכך היזם ובעל הדירה מרוויחים. הבנייה מחדש מספקת יתרונות רבים, בהם הדירות החדשות ששייכות לקבלן, אלה שחוזרות אל בעליהם והפטור ממס.