נעים ומבודד רעשים: איך כדאי לעצב את הבית כך שיתאים לילד על הרצף?

הבית שלנו הוא המקום שבו אתם מרגישים הכי בנוח ויכולים להיות מי שאתםבאמת. אבל מה קורה כשהילד שלכם הוא על הספקטרום האוטיסטי? רגישויות חושיות, שגרה ואתגרי תקשורת הם דברים שצריך לשים לב אליהם עבור ילדים על הספקטרום, וחשוב לעצב את הבית כך שיתמוך בצרכים הייחודיים שלהם. במאמר הבא נדבר על איך לעצב בית ידידותי לילדים על הרצף האוטיסטי, נלמד על בחירה של ערכות צבעים, יצירת חללים ידידותיים לחושים, התקנת אמצעי בטיחות ובחירה של ריהוט מתאים. עם קצת מחשבה ויצירתיות, תוכלו ליצור בית שיהיה מקלט בטוח ומפנק עבור הילד.

חללים ידידותיים לחושים

אחרי שעברתם את השלב שאתם מזהים סימנים שהדליקו נורה אדומה, ועברתם אבחון שאישר שילדכם אכן על הרצף, הגיע הזמן לעשות כמה התאמות ושינויים בחללים השונים של הבית בהתאם לאבחנה. לילדים עם אוטיזם יש לעתים קרובות רגישויות חושיות מוגברות כך שחשוב ליצור עבורם חללים ידידותיים לחושים בתוך הבית. הנה כמה טיפים:

  • פלטת צבעים: בחרו בצבעים בהירים ומרגיעים על הקירות והריהוט כדי ליצור סביבה מרגיעה. גווני בז' ושמנת רכים מומלצים בדרך כלל.
  • תאורה רכה: השתמשו בגופי תאורה עם תאורה רכה וחמה במקום אורות פלורסנט קשים. הוסיפו מתגי עמעם כדי לשלוט בעוצמת האור בחדרים שונים.
  • צמצמו את העומס: צמצמו את העומס החזותי על-ידי ארגון וסידור הבית. חללים פתוחים שיש בהם ציוד מינימליסטי יכולים לעזור לילדכם להתמקד ולהרגיש פחות מוצפים.
  • בקרת רעש: התקינו חומרים אטומים כמו לוחות אקוסטיים או וילונות, כדי להפחית את רמות הרעש בתוך הבית. זה חשוב במיוחד אם הילד שלכם רגיש לרעשים חזקים.

סביבה בטוחה ומאורגנת

סביבה מאורגנת וצפויה מקלה על ילדים על הרצף ומרגיעה אותם. כך תוכלו לשלב זאת בעיצוב הבית שלכם:

  • לוחות ויזואליים: השתמש בלוחות ויזואליים או בתרשימים כדי לעזור לילדכם להבין את השגרה שלו והציפיות היומיות. זה יכול להיות מועיל במיוחד באזורים כמו המטבח או חדר האמבטיה.
  • אמצעי בטיחות: ודאו שהבית מוגן לילדים כדי למנוע תאונות – התקינו שערי בטיחות, מנעולים וכיסויים על השקעים כדי ליצור סביבה בטוחה.
  • חללים מוגדרים: הקצו שטחים ספציפיים לפעילויות ספציפיות . לדוגמה, צרו אזור משחקים ייעודי, פינת לימוד ופינת מנוחה, והקפידו שלכל אחת מהן יהיו גבולות ומטרות ברורים.

ריהוט ומרקמים

בחירת הרהיטים הנכונים יכולה לעשות הבדל משמעותי בנוחות ובחוויה החושית של ילדכם:

  • ישיבה נוחה: בחרו באפשרויות ישיבה רכות ונוחות עם בדים נעימים למגע. פופים וכריות קטיפה יכולים להיות תוספות נהדרות.
  • ריהוט מתכוונן: השקיעו ברהיטים עם גבהים וזוויות מתכווננים שמאפשרים להתאים את הסביבה לצרכי ילדכם.
  • טקסטורות על גבי משטחים: שלבו רהיטים ומשטחים שיש להם טקסטורות שונות כדי ליצור גירוי חושי מאוזן שלא מעמיס.

 

תקשורת וקשר עין

עבור ילדים על הספקטרום האוטיסטי, תקשורת וקשר עין יכולים להיות מאתגרים. כדאי שהבית שלכם יהיה מרחב תומך לטיפוח המיומנויות האלה:

  • עזרי תקשורת: צרו עבור ילדכם אזור תקשורת שיש בו עזרים חזותיים, לוחות תקשורת וכלים אינטראקטיביים שיעזרו לו להביע את עצמו ולהבין אחרים.
  • חללים חברתיים: עצבו אזורים חברתיים עם מקומות ישיבה נוחים, חלוקה נעימה ומינימום הסחות דעת, כדי לעודד אינטראקציות חברתיות עם בני משפחה וחברים.
  • חללים שקטים: ארגנו חללים שקטים שילדכם יכול לפרוש אליהם כשהוא זקוק להפסקה מאינטראקציות חברתיות או מגירוי חושי.

חדרי שינה מרגיעים

חדר שינה מרגיע חיוני לשינה נינוחה ולהרפיה:

  • עיצוב ללא גירויים: שמרו על עיצוב חדר השינה פשוט ומרגיע. הימנעו מדפוסים וקישוטים מושכים ויזואליים ומעוררים.
  • מצעים נוחים: השקיעו במצעים נוחים ונעימים נטולי הדפסים כדי לקדם שינה טובה יותר.
  • בידוד אקוסטי: ודאו שחדר השינה אטום לרעשים כדי למזער הפרעות במהלך השינה.

התייעצו עם אנשי מקצוע

לבסוף, חשוב להתייעץ עם אנשי מקצוע המתמחים בילדים על הספקטרום האוטיסטי. מרפאה בעיסוק, קלינאית תקשורת או מעצבת פנים המנוסה בעיצוב חללים ידידותיים לאוטיזם יכולים לספק לכם תובנות והמלצות חשובות שמתאימות לצרכים הספציפיים של ילדכם.

לסיכום

יצירת סביבה ביתית ידידותית לילד הנמצא על הרצף האוטיסטי היא דרך אוהבת ותומכת לעזור לילדכם עם אוטיזם להתפתח ולהרגיש בו בנוח. על ידי תשומת לב לרגישויות חושיות, בטיחות, וחללים ייעודים, תוכלו לעצב בית המספק תחושת ביטחון ונוחות. זכרו כי כל ילד הוא ייחודי ולכן חשוב להתאים את האסטרטגיות והתכנון שלהם להעדפות ולדרישות הספציפיות של ילדכם. עם העיצוב והתמיכה המתאימים, תוכלו ליצור בית שבאמת עונה על הצרכים של ילדיכם ומקדם את הרווחה הכללית שלו.

*המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

מאמרים

מעצבים את הבית בזול

נגישות